Cookies: Akademikliniken gemmer nogle data til at give dig en bedre oplevelse. Ved at bruge Akademikliniken tjenester, accepterer du dette.

Visa / dölj kategorier

Välj den profil som passar dig

  • Återställ allt

Brystrekonstruktion

Brystrekonstruktion

At miste et bryst. Og få et nyt.
Brystkræft er den mest almindelige kræftform blandt kvinder i den vestlige verden. Det normale indgreb ved brystkræftoperationer er, at hele brystet, herunder brystvorten og kirtlerne i armhulen, fjernes. Operationen efterlader en helt flad brystkasse med et ar, der løber tværs over brystet, og uden nogen areola (dvs. det brunpigmenterede område omkring brystvorten) eller brystvorte. Vi har mange års erfaring og viden om at opbygge et nyt bryst med rekonstruktive operationer. På Akademikliniken møder du nogle af verdens førende kirurger inden for plastikkirurgi.

Det er almindeligt, at man foretager genopbygningen af et fjernet bryst lang tid efter brystkræftoperationen. Undersøgelser viser imidlertid, at størstedelen af de ramte kvinder ville foretrække en øjeblikkelig rekonstruktion.

Desuden er der beviser for, at kvinder bedre tager det nye bryst til sig i deres kropsidentitet, hvis genopbygningen finder sted i forbindelse med fjernelsen af det syge bryst.

Desuden er der beviser for, at kvinder bedre tager det nye bryst til sig i deres kropsidentitet, hvis genopbygningen finder sted i forbindelse med fjernelsen af det syge bryst. Vi udfører brystrekonstruktion og genopbygger et fjernet bryst efter kræftsygdom.

1612_bd152c41

 

Hvad sker der inden en operation?

1678_6a0a6891

Første gang du besøger os, mødes du med en erfaren informationssygeplejerske, der lytter til dine ønsker, gennemgår operationen og svarer på dine spørgsmål.

Du skal også udfylde et spørgeskema om din helbredstilstand, eventuelle tidligere sygdomme og operationer. Vi snakker desuden om dine forventninger.

Næste skridt er at bestille en tid til operation. Det er godt, hvis du forbereder dig inden operationen ved at holde dig i form og finder ud af så meget som muligt om, hvad der skal ske før, under og efter operationen. Vi står altid til rådighed og svarer gerne på dine spørgsmål.

Hvordan foregår en brystrekonstruktion?

Den enkleste måde at bygge et nyt bryst op på er at anvende et brystimplantat. Men vævet er ofte så stramt hen over brystkassen, at det ikke kan lade sig gøre at foretage en simpel proteseimplantation uden at tilføje mere hud. Det kan gøres på forskellige måder.

En metode er at placere en vævsudvider (ekspander) under brystmusklen. Det er en lille silikoneballon, som derefter bliver strakt ud, ved at man fylder den med saltvand gennem en ventil placeret under huden. Når vævet er blevet strakt ud, erstatter man ballonen med et permanent implantat. En anden mulighed er at "låne" væv fra andre dele af kroppen. Dette kaldes en stilket vævslap.

I modsætning til en almindelig brystforstørrelsesoperation laver man normalt kun det ene bryst med implantat. Det resulterer mange gange i, at det nye bryst bliver noget rundere og fastere end det bryst, der ikke er opereret. Derfor vil der altid forekomme en vis asymmetri efter genopbygningen af et bryst.

Det nemmeste er at anvende et brystimplantat, men i de seneste år er man i stigende grad gået over til at opbygge det kvindelige bryst ved hjælp af patientens eget væv. Hvis der skal laves et lille bryst, kan dette gøres ved en forskydning af rygmusklerne eller ved at flytte fedt fra maven op til brystet. Grunden til at man vælger denne metode er, at risikoen for komplikationer ved en proteseimplantation stiger betydeligt, hvis brystvævet er blevet strålebehandlet efter brystkræftoperationen. Den risiko forekommer ikke, når man anvender kvindens eget væv. En anden fordel er, at det nye bryst bliver helt blødt og får bedre symmetri med brystet, som ikke er opereret.

Hvis brystvorten er blevet fjernet i forbindelse med brystkræftoperationen, kan man lave en ny. Brystvorten kan laves på forskellige måder. Enten kan halvdelen af brystvorten på det tilbageværende bryst flyttes over på den opererede side, eller også kan der skæres små hudspidser ud på det genopbyggede bryst der, hvor brystvorten skal være, som kan snoes omkring hinanden, så man opnår en udstående knop. Man kan også opbygge en brystvorte med væv fra øreflippen eller fra en tå.

Når man har opbygget brystvorten, kan man lave en areola, dvs. det brunpigmenterede område omkring brystvorten. Enten med en hudtransplantation fra inderlåret, eller ved at man låner hud fra det andet brysts areola. I dag er det dog mere almindeligt, at man farver huden omkring brystvorten ved hjælp af medicinsk tatovering. Man lægger ganske enkelt brun farve omkring brystvorten, som derefter tatoveres ind i huden. Det giver den nye brystvorte og areola et naturligt udseende
1675_bd152c41

Hvad sker der efter din brystrekonstruktion?

1679_6a0a6891

 

 

Efter operationen ligger du 3-6 timer på dit værelse til observation og smertelindring. Du kan tage brusebad dagen efter operationen.

Efter ca. en uge kommer du tilbage til første kontrol, og efter 14 dage fjerner vi eventuelle sting, som stadig sidder tilbage.

De fleste kan begynde at arbejde igen efter en uge, og efter 3-6 uger kan du begynde at træne igen. Inden da anbefaler vi rolige gåture. Du bør undgå at strække arrene i de første tre måneder. Helingsprocessen er individuel, så derfor er det vigtigt, at du lytter til kroppens signaler og tilpasser dig efter dem. Undgå at få sol på arrene i de første seks måneder.

Kontakt

Webbshop

Disclaimer. Det endelige resultat af en behandling afhænger af flere forskellige faktorer og kan variere fra person til person.