Cookies: Akademikliniken gemmer nogle data til at give dig en bedre oplevelse. Ved at bruge Akademikliniken tjenester, accepterer du dette.

Om narkose

Vi udfører operationer under narkose i forbindelse med både æstetiske og rekonstruktive behandlinger. Mange er bekymrede og angste før en operation, både for resultat, eventuelle smerter og selve bedøvelsen

Her har vi samlet en række oplysninger om, hvad der sker før, under og efter narkosen. Hvilke typer af narkoser findes der, risici og ofte stillede spørgsmål.

1655_46f414fb

Forberedelse inden narkose og operation

Inden en narkose er det vigtigt at se på din almene heldbredstilstand. En aktuel og omhyggeligt udfyldt helbredserklæring må indleveres inden operationen bookes. Vi beder derfor vores patienter om at forholde sig til følgende emner på forhånd:

  • Tidligere og nuværende sygdomme
  • Tidligere operationer
  • Allergier
  • Nuværende og nyligt anvendt medicinering (seneste måned)
  • Tidligere narkoser og eventuelle komplikationer i denne sammenhæng
  • Slægtninge, som har haft komplikationer i sammenhæng med narkose
  • Vægt
  • Løse tænder, broer eller særlige forhold omkring tandstilling
  • Køresyge

Tænk særligt på at fortælle narkoselægen om eventuelle symptomer på sygdomme i luftvejene så som feber, hoste eller åndedrætsbesvær. Disse forhold kan øge risikoen for komplikationer i forbindelse med narkose.

1573_bd152c41

Dette skal du overveje inden operation og narkose

1692_2cee0054

Kontrollér for højt blodtryk

Hvis du har forhøjet blodtryk, bør dette kontrolleres et par gange om måneden før operationsdagen. Kontakt os, hvis dit blodtryk er for højt.

Hold pause med østrogenbehandling

Vi anbefaler dig, der er i gang med en hormonbehandling indeholdende østrogen (f.eks. kombinations-p-piller, østrogen for overgangsalderen), at holde pause med behandlingen en måned før og lige så længe efter operationen.

Hold pause med rygning

Du bør ikke rygefire uger før og fire uger efter indgrebet. Operationsresultatet blive forringet, og der kan opstå sårdannelse, forsinket heling, grimme ar og andre komplikationer.

Undgå visse kosttilskud

Naturlægemidler og kosttilskud såsom omega 3 fedtsyrer og E-vitamin bør undgås 2 uger før planlagt operation på grund af risikoen for blødning.

Smertestillende og anti-inflammatoriske midler

Smertestillende medicin, der indeholder acetylsalicylsyre (f.eks. Albyl, Bamyl, Magnecyl, Treo) skal undgås 2-3 ugerne op til operationen, da de øger risikoen for blødning. NSAID-præparater (f.eks. Ipren, Naproxen, Diklofenak, Voltaren) skal af samme grund undgås 2-3 uger før den planlagte operation.

Lægemidler som Panodil, Celebra og Arcoxia kan bruges uden problemer.

Er du i langvarig behandling med acetylsalicylsyre eller NSAID-lægemidler på grund af kroniske led- eller muskelproblemer, bør du konsultere din læge for at få ændret disse lægemidler eller sætte behandlingen på pause.

Hjerte/kar-lægemidler

Medicin mod forhøjet blodtryk tages som foreskrevet på selve operationsdagen. Behandles du med blodfortyndende medicin, skal du i god tid tage kontakt til Akademikliniken.

Recept

Receptpligtig medicin til brug efter operationen udskrives af Akademikliniken. Sørg for at hente medicinen hjem i god tid inden din operation. Bemærk, at Akademikliniken ikke kan give dig lægemidler med hjem.

Faste

Det er meget vigtigt at følge fasteinstruktionerne på grund af risikoen for opkastning under narkose. Dette kan medføre meget alvorlige komplikationer i lungerne og luftvejene.

Der skelnes mellem forskellige fødevarer i henhold til, hvor hurtigt de forlader maven. Væske bliver kortere tid i maven end fast føde, og derfor kræves en kortere fastetid i forbindelse med indtag af væsker. Der er dog visse drikkevarer, der kræver forskellige fastelængder. Appelsinjuice, yoghurt og læskedrikke med kulsyre kræver for eksempel længere fasten end vand, æblejuice og kaffe.

Spis ingen fast føde seks timer før tidspunktet for operationen. Dette gælder også suppe, yoghurt eller lignende fødevarer uanset mængde.

Du kan drikke vand, saft, te eller kaffe uden mælk indtil to timer før mødetidspunktet.

Som en del af fasten skal man også holde sig fra rygning, snus, tyggegummi, halspastiller og lignende.

1697_6a0a6891

Spørgsmål og svar omkring narkose

Findes der forskellige former for narkose?
Der findes 3 hovedtyper af smertelindring:
 


1. Lokalbedøvelse:
 Et lokalbedøvelsesmiddel injiceres i vævet i det specifikke område, der skal opereres. Mindre kirurgiske procedurer kan således udføres med god smertelindring. Lokalbedøvelse kan desuden kombineres med mindre doser af beroligende midler (sedativer), hvilket indebærer, at man får beroligende og undertiden smertestillende medicin via et drop i en blodåre i armen.

2. Regional blokade: 
Narkoselægen lægger en blokade ved de nerver, der er forbundet med et større område, såsom et ben. Der findes mange slags regionalblokader, men de mest almindelige er spinal- og epiduralbedøvelse, almindeligvis kendt som rygmarvsbedøvelse. Blokaden giver god smertelindring, og du kan være vågen under operationen, normalt gives dog afslappende og beroligende midler for at øge komforten.

3. Fuld bedøvelse: Betyder, at man sover helt og føler hverken smerte eller ubehag. Under narkose bliver man nøje overvåget og kontrolleret. For at sikre tilstrækkeligt iltoptag har man normalt et rør gennem munden ned til svælget eller luftrøret.

Der findes flere forskellige narkosemidler. Nogle gives direkte i en åre i armen, mens andre sovemidler inhaleres. Vi bruger de mest moderne bedøvelsesmidler, der hurtigt går ud af kroppen og kun giver lille risiko for kvalme, og du vil opleve, at du hurtigt kommer dig efter narkosen. Når operationen er overstået afsluttes narkosen, og du bringes til opvågningsstuen for at vågne helt op og komme dig efter operationen.

Er narkose farlig?
De sidste 25 år har narkoseteknik udviklet sig meget, og risici i dag er meget lave.
Alle, der skal bedøves, gennemgår en risikovurdering foretaget af narkoselægen.
Visse medicinske tilstande medfører en større risiko, for eksempel hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og fedme.
En vigtig forudsætning for at narkosen kan gennemføres på en sikker måde er, at narkoselægen er bekendt med patientens helbredstilstand og eventuelle sygdomme.


Hvad er risiciene ved narkose?
Alle operationer og alle narkoseforløb indebærer en risiko, men den afhænger af mange faktorer
for eksempel typen af kirurgi og patientens aktuelle helbredsstatus. For langt de fleste er risikoen ubetydelig. Spørg narkoselægen, hvordan din risikovurdering ser ud. Frygten, som mange oplever inden bedøvelsen, er normalt ubegrundet og skyldes oftest tab af kontrol.

Hvordan ved narkoselægen, hvor meget bedøvelsesmiddel, der skal gives?
Der findes ingen standarddosis. Alle narkoser tilpasses den enkelte ud fra den operation, der udføres, og personens individuelle omstændigheder.
Vi reagerer alle forskelligt på anæstesi. Forskellene skyldes blandt andet genetiske faktorer, stofskifte, helbredstilstand og sygdomme. Mængden af narkosemiddel varierer på grund af faktorer såsom vægt, alder, køn, medicinbrug og sygdomme.
Under narkosen overvåges, måles og registreres puls og hjerterytme, blodtryk, respirationsfrekvens, åndedrættets volumen og indhold af ilt og kuldioxid samt iltmætning. Da hver patient er unik, skal valget af narkosemiddel og fremgangsmåden tilpasses individuelt.

Hvorfor skal man faste før en operation?
Det er meget vigtigt, at mavesækken er tom før en operation, der kræver narkose eller sedation (beroligende middel). Ved narkose afslappes den øverste mavemunding, og reflekserne i halsen forsvinder. Maveindhold kan derved komme op i halsen og munden eller gennem luftrøret ned i lungerne. Eftersom maveindholdet indeholder syre, kan dette medføre alvorlig lungebetændelse med forbrændinger i lungevævet.

Hvorfor skal jeg holde op med at bruge naturlægemidler, vitaminer og kosttilskud før operation?
Der kan være bivirkninger i kombination med de lægemidler, som vi giver i forbindelse med operationen. Nogle giver øget blødning, andre kan øge blodtrykket. Nogle forbedrer eller forlænger virkningerne af de smertestillende midler.
Vi anbefaler, at man stopper to uger før operationen og venter, indtil man ikke længere behøver at tage smertestillende medicin, før man genoptager brugen af naturlægemidler, vitaminer og kosttilskud.

Skal man stoppe med at tage medicin før operationen?
Det er vigtigt at informere i god tid før operationen, hvilken medicin man bruger. De fleste typer medicin skal man fortsætte med at bruge som sædvanligt, også på operationsdagen.
Har man diabetes, eller bruger man blodfortyndende middel, skal man kontakte narkoselægen for at finde den bedste fremgangsmåde.Kontakt

Webbshop

Disclaimer. Det endelige resultat af en behandling afhænger af flere forskellige faktorer og kan variere fra person til person.